Velkaneuvontaan kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä mikäli sille on tarvetta!

Velkaneuvonnasta saat apua kaikkiin erilaisiin taloudellisiin ongelmiin, joita ei aina itsenäisesti osaa tai pysty ratkaisemaan. Jokaisella maksuvaikeuksissa olevalla suomalaisella on oikeus ja mahdollisuus neuvontaan ja sillä pyritään myös ehkäisemään ennalta velkaongelmien syntymistä.

Täältä saat lisätietoa oman paikkakuntasi velkaneuvonnasta:

http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/velkaneuvo.aspx

Laskujen maksaminen

velkaneuvonta kannattaa jokaisessa tapauksessaVaikka tietysti kaikki laskut olisi hyvä maksaa, joskus ei vain yksinkertaisesti raha riitä jokaiseen laskuun samaan aikaan. Tällöin ei ensimmäisenä kannata ottaa luottoa maksaakseen laskut, sillä se lainakin on sitten kuitenkin maksettava takaisin. Kannatta yrittää sopia laskulle uutta eräpäivää tai jonkinlaista maksuohjelmaa. Jos sekään ei syystä tai toisesta onnistu, laskut kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen.

1. Ensimmäisenä tulee maksaa tärkeimmät, eli asumiskulut; vuokra, sähkö, vesi

2. Sen jälkeen budjetoida muut välttämättömät kulut kuten ruokakustannukset, puhelinlasku, päivähoito jne.

3. Tämän jälkeen sitten, jos rahat riittävät, vasta muut ei_niin_tärkeät laskut

Toisaalta myös kannattaa muistaa se, että pienet laskut kasvavat suhteellisesti huomattavasti enemmän korkoa/niistä kertyy huomattavasti enemmän lisäkustannuksia verrattaessa suurempiin laskuihin. Tästä syystä kannattaa maksella pienempiä laskuja pois, ennenkö ne siirtyvät oikeudelliseen perintään.

Velkaneuvonta ja sosiaaliedut

Kannattaa selvittää myös mahdollisuutesi erilaisiin sosiaalietuuksiin. Kelalta voit saada asumistukea, työttömyyskorvauksia ja niin edelleen. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, mutta myös sitä kannattaa hakea ja selittää tilanteensa perinpohjin – toimeentulotuessa on myös harkinnanvarainen osuus, mikä tarkoittaa sitä, että joissain tilanteissa voidaan auttaa enemmänkin kuin perusosan verran. Mainittakoon myös kirkon diakoniapu. Tänne kannattaa myös olla yhteydessä, vaikket mitenkään erityisen uskovainen olisikaan – kaikki apu on tervetullutta.

Hae apua velkaongelmiin

Kuntien talous- ja velkaneuvojat antavat neuvoja oman taloudellisen tilanteesi mitoittamiseen ja kartoittamiseen, sekä auttavat neuvotteluissa velkojien kanssa. Ota tänne yhteyttä ensimmäisenä.

Takuu-Säätiöantaa lainatakauksia velkavaikeuksissa oleville yksityishenkilöille. Pankista nostettava lainat on tarkoitettu eri velkojen yhdistämiseen ja sitä kautta tilanteen selventämiseen ja velkakierteen katkaisemiseen. Lainalla voi saada eri velkakulut pysähtymään ja tätä kautta lisävelkaantuminen päättyy.

Viimeisenä vaihtoehtona ratkaista ylivelkaantumistilanne on hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä oman kotipaikan käräjäoikeudelta. Talous- ja velkaneuvojat auttavat sovintoneuvotteluissa ja sovintoehdotuksen miettimisessä.