Uutisia koskien vippimarkkinoita ja paljon muuta – lue lisää ja pysy ajan tasalla luottomarkkinoista

 

Huhtikuussa muutoksia maksuhäiriömerkintä kriteereihin

Keskiviikkona 15.2.2012

 Suomen asiakastieto alkaa rekisteröimään maksuhäiriöitä myös niille henkilöille, joilla on pitkään ollut velkoja ulosottoperinnässä, merkintöjä aletaan tekemään huhtikuussa 2012. Uusia merkintöjä on tulossa arviolta jopa 40 000 suomalaiselle. Suurimmalla osalla merkinnään saavista henkilöistä on maksuhäiriömerkintä/maksuhäiriömerkintöjä jo ennestään.

uutiset lainamarkkinoista olevat monelle lähellä sydäntäEnnen tätä luottorekisterissä ovat olleet merkittynä vain henkilöt, joilta ei ole ulosoton kautta onnistuttu perimään saataviaan, koska heitä ei ole tavoitettu, tai heillä ei ole ollut tarpeeksi rahaa.  Huhtikuun ensimmäisestä päivästä lähtien maksuhäiriörekisteriin tulee merkintä myös niille ihmisille jotka ovat olleet kahden viimeisimmän vuoden aikana ulosottoperinnässä ainakin 18 kuukautta. Esimerkiksi palkan ulosmittaus on voinut olla jopa vuosia jatkuvaa ilman, että siitä näkyy mitään velallisen luottotiedoissa. Lähes joka kymmenes ulosottovelallinen on ollut perinnässä jopa viisi vuotta yhtäjaksoisesti, oikeusministeriön tietojen mukaan.

Uuden merkinnän voi välttää maksamalla velkansa viimeistään maaliskuussa 2012. Merkintä voi tulla niillekin ihmisille, jotka maksavat jatkuvasti elatusmaksujaan ulosoton kautta. Aina ei ole kyse heikosta rahatilanteesta, vaan myös velallisen haluttomuudesta maksaa tai ajan myötä tutuksi tulleesta tavasta.

Maaliskuuhun saakka velallisilla on mahdollisuus hoitaa kaikki ulosotossa olevat perittävät, jolloin he välttyvät maksuhäiriömerkinnältä. Lisäksi velallisten on annettava vakuuttava lausunto siitä, etteivät he aio jättää laskujaan maksamatta enää, ja että aikovat maksaa jatkossa saatavansa suoraan valkojalle.

 

 

 

Uusi tutkimus pikavippien hyödyllisyydestä

Keskiviikko 1.2.2012.

 Tällä hetkellä keskustelu käy kuumana siitä pitäisikö pikavipit ja lainat kieltää vai ei.

Uuden tutkimuksen mukaan jopa 45 prosenttia galluppiin vastanneista koki olevansa pikaisen rahoituksen tarpeessa. Rahaa on kaivannut esimerkiksi tilanteessa, jolloin palkka tai muut tulot eivät olekaan riittäneet koko kuukaudeksi, usein syynä on ollut yllättävät menot, joihin ei ole voinut varautua etukäteen.

Kaikilla Suomalaisilla ei ole mahdollisuutta lainata rahaa esimerkiksi sukulaisilta tai perheeltä, jolloin usein juuri pikavippiyritykset ovat niitä, joiden puoleen arjen rahoituksessa käännytään.

Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja, Kari Kuusisto sanoo, että pikavippien kieltäminen johtaisi tilanteeseen, jolloi lyhytaikaisen, nopean rahoitusratkaisun saaminen muuttuisi käytännössä mahdottomaksi.

Kuusisto kertoo, että Taloustutkimuksen tutkimuksessa (mystery shopping) kävi ilmi, että yksikään kymmenestä pankista ei myöntänyt hakijalle tämän pyytämää 200 euron lainaa. Syitä olivat lainasumman pienuus, ja että suuremmankin lainasumman saaminen käyttöön olisi kestänyt ainakin kaksi viikkoa.

TNS Gallupiin tekemään kyselyyn vastanneiden suomalaisten mielestä kuluttajilla pitäisi olla mahdollisuus saada lyhytaikaisia lainoja ilman minkäänlaisia vakuuksia, jos luottotiedotkin ovat kunnossa. 28 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, ettei tälle olisi mitään tarvetta.

Kuusisto vaatii, että lyhytaikaisten lainojen saaminen olisi jollain tavalla turvattava.

Suomen Pienlainayhdistys on tiukentanut pikalainoja tarjoavien yritysten pelisääntöjä, jotta kuluttajan oikeuksista ja eduista pystytään pitämään huolta.

Kuusisto on sitä mieltä, että pienlainatoiminnan totaalisen kieltämisen sijaan toimialaa pitäisi kehittää.

TNS Gallupin tutkimus ja taloustutkimuksen mystery-shopping tutkimus toteutettiin vuoden 2011 lopussa.