Luottotietojen tarkistus – tällä tavalla saat tietää onko henkilöllä maksuhäiriömerkintätausta vai ei

18.4.2012

Luottotiedot on mahdollista halutessaan tarkistaa netistä. Luottotiedot on mahdollista lakisääteisesti saada selville ilmaiseksi – luottotiedot ilmaiseksi. Saat luottotieosi selville postittamalla tai faksaamalla kirjallisen (vapaamuotoisen) pyynnön Asiakastietoon. Voit myös lähettää tulostetun ja täytetyn lomakkeen. Liitteenä täytyy olla kotiosoite, henkilötunnus, omakätinen allekirjoitus ja nimenselvennys, sekä kopio luottotietojen tarkistushenkilöllisyystodistuksesta. Voit myös käydä Asiakastiedon kulutusneuvonnassa, tarvitset mukaasi vain kuvallisen henkilöllisyyskortin, ajokortin tai passin. Omia luottotietoja ei voi tarkistaa puhelimessa tai tai sähköpostitse, sillä Asiakastiedon täytyy olla täysin varma hakijan henkilöllisyydestä.

Luottotietojen tarkistus postitse

Ensimmäisellä kerralla luottotietojen tarkistus on maksutonta, mutta jos haet luottotietojen tarkistusta toisen kerran samana vuonna, se maksaa 15 euroa.

Suomen Asiakastiedon Oy:n kuluttajaneuvonnan toimiston osoite:

Suomen Asiakastieto Oy
Kuluttajaneuvonta
Työpajankatu 10 A (5. krs)
00581 Helsinki

Syitä, miksi kannattaa tarkistaa luottotiedot

Omien luottotietojen tarkistus kannattaa, sillä sitten tiedät onko sinulla tietämättäsi luottotietohäiriömerkintöjä, jos ei ole, voit olla varma, että luottotietosi ovat moitteettomat. Tämän lisäksi luottotietojen tarkistuksen yhteydessä saat tietää kuka muu luottotietojasi on tarkistanut. Tarkistus kannattaa lisäksi siksi, että jos luottotietosi ovatkin menneet tietämättäsi, eikä merkinnällä ole mitään perää, voit oikaista tilanteen. Virheitä sattuu, mutta ne ovat korjattavissa. Lisäksi, jos joku on käyttänyt tietojasi väärin, voit ottaa Asiakastieto.fi:n nettisivuilla ”Oma luottokielto” palvelun, joka estää tietojesi käytön luottoa vaativissa tilanteissa ilman, että tiedät siitä – tämän jälkeen on viimeistään mahdotonta saada pikavippejä ilman luottotietoja.

Omia luottotietojasi voi tarkistaa kuka tahansa, jolla on siihen hyvä syy. Esimerkiksi työnantajasi voi tarkitaa luottotietosi, jos olet saamassa ylennyksen luottoa vaativaan työnkuvaan. Luottotietoja voi tarkistaa myös tuleva vuokraisäntäsi. Lue lisää luottotietojen menetyksestä.