Luottotietojen menettäminen on aina negatiivinen asia ja siihen tulee suhtautua vakavasti

Luottotietojen menetys ottaa aina koville – tässä vaiheessa henkilö huomaa viimeistään tehneensä vakavan virheen

Luottotietojen menettäminen on nyky-yhteiskunnassa valitettavan yleistä. Maksuhäiriöitä esiintyy yhä useammalla, varsinkin nuorten keskuudessa aina vain harvemmalla on puhtaat luottotiedot tallella. Suomen asiakastiedon mukaan maksuhäiriömerkintöjä saaneiden henkilöiden määrä kasvoi viime vuonna 13 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Yhteensä maksuhäiriöitä on nyt n. 320 000 suomalaisella. Tammi-maaliskuussa mitä tarkoittaa luottotietojen menetys ja mihin se vaikuttaa2010 uusia maksuhäiriömerkintöjä rekisteröitiin alle 30-vuotiaille aikuisille yhteensä noin 65 000 kappaletta. Määrä on lähes 50 prosenttia suurempi kuin vuonna 2008 eli kaksi vuotta sitten ja viime vuodesta kasvua kertyi 10 prosenttia. Vanhemmissa ikäluokissa uusien maksuhäiriömerkintöjen määrä on kahdessa vuodessa kasvanut vajaalla kolmanneksella.

Luottotiedot menetetään varsinkin nuorten keskuudessa yleensä pikavippien ja pikalainojen takia. Myös vuokranmaksuissa on nuorilla enemmän ongelmia verrattaessa vanhempaan väestöön. Koko vuonna 2009 lähes 57 000 alle 30-vuotiasta aikuista eli seitsemän prosenttia koko ikäryhmästä sai vähintään yhden maksuhäiriömerkinnän. Heitä vanhemmissa ikäluokissa osuus oli vain neljä prosenttia.

Nuorten maksuhäiriömerkinnöistä lähes puolet on käräjäoikeuden velkomustuomiosta kertovia merkintöjä, joiden tallennusaika on kolme vuotta. Niiden syynä ovat useimmiten maksamattomat pikalainat ja puhelinlaskut, mutta myös vuokrarästit ovat nuorilla keskimääräistä yleisempiä. Leimallista nuorten maksuhäiriömerkinnöille on kuitenkin se, että niiden takana olevat velkasummat ovat vain muutaman satasen suuruisia.

Mitä haittaa luottotietojen menettämisestä on?

Luottotiedot on tärkeätä pitää puhtaina useista eri syistä, jotka monet eivät välttämättä sillä hetkellä, kun luottotiedot ovat menemässä, välttämättä itseä kosketa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että elämäntilanteissa tulee muutoksia ja myöhemmin luottotietojen menetys kaduttaa. Tässä muutamia syitä, miksi luottotiedot kannattaa pitää kunnossa:

1. Puhelinliittymä

Puhelinliittymän tai internetliittymän saaminen on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta. Prepaid liittymät ovat tästäkin syystä viime aikoina yleistyneet, mutta prepaid liittymien käyttö on myös hieman kalliimpaa kuin tavallisten liittymien.

2.Vakuutukset

Vakuutuksiin maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat sillä tavalla, että joudut maksamaan koko vakuutusmaksun kerralla. Esimerkiksi normaalin auton liikennevakuutuksen hinnaksi voi tulla kertakustanteella jopa 900 euroa.

3. Vuokra-asunto

Asunto vuokratessasi vuokranantaja yleensä aina tarkistaa hakijan luottotiedot. Kaupunkien omissa vuokra-asunnoissa saattaa käytäntö olla toinen, sekä yksityisillä tilanne vaihtelee. Vuokra-asunnon saaminen kuitenkin vaikeutuu huomattavasti, koska paikkoja joista hakea on huomattavasti vähemmän sekä jotkut vuokrakohteet voivat olla täysin mahdottomia.

4. Työpaikka

Jotkut työnantajat tarkastavat luottotiedot, eivätkä huoli luottotiedotonta töihin. Joillain aloilla (posti, luottamustyöt jne.) on pakollista tarkistaa luottotiedot ja työntekijöillä on välttämätöntä olla puhtaat luottotiedot.

5. Ulosotto

Jos kuitenkin pääset töihin, vie ulosottomies palkastasi osuuden niin kauan kunnes velat on kokonaan maksettu. Sinulle jää vähintään ns. suojaosuus mikä on n. 600 euroa. Yleensä kuitenkin ulosmitataan palkasta (tai työttömyyskorvauksista) 1/3. Näin ollen kannattaa miettiä ennenkö luottotietonsa menettää, velat on kuitenkin maksettava takaisin.

6. Osamaksu

Osamaksulla tilattavat tuotteet vaativat hakijalta puhtaita luottotietoja. Esimerkiksi elloksen, netanttilan tai hobbyhallin nettikaupasta osamaksulla tilattavat tuotteet eivät ole tarkoitettu luottotiedottomille. Näin ollen jos tarvitsisit jotain isompaa hankintaa, tulee sinun säästää rahat sitä varten, mikä taas voi olla vaikeaa jos palkastasi ulosmitataan jatkuvasti 1/3.

7. Asunto-/Autolaina

Jos ajattelet ostavasti asuntoa tai autoa, kannattaa se unohtaa heti. Et voi saada asuntolainaa ennenkö olet maksanut kaikki velkasi ja odottanut, että maksuhäiriöt poistuvat. Senkään jälkeen et välttämättä saa isoa asuntolainaa ilman takaajia tai vakuuksia. Asunto, auto sekä muissa pankkilainoissa vaaditaan aina hakijalta kunnolliset luottotiedot, koska muuten pankki joutuisi ottamaan turhan suuren riskin lainatessaa suuria summia rahaa henkilölle jolla on historiaa maksuvaikeuksista.

Kuten huomaat, luottotietojen menettäminen vaikuttaa monella tavalla ja moniin eri asioihin. Luultavasti yllä olevasta listastakin puuttuu vielä monia asioita, mihin luottotiedoton arkielämässään törmää. Näin ollen kannattaa yrittää pitää luottotietonsa puhtaana parhaansa mukaan, ja jos ne jostain syystä menettää, kannattaa hoitaa nopeasti luottotiedot takaisin.