Luottotiedot ilmaiseksi tietoosi – tarkistat ne näin ja aikaa siinä ei kulu kuin minuutteja

Luottotiedot on mahdollista tarkastaa myös ilmaiseksi. Lue lisää ja kerron kuinka se tapahtuu.

Kun haet esimerkiksi lainoja, luottokorttia tai vaikkapa vakuutusta, sinun luottotietosi tarkastetaan. Luottotiedot kertovat kuinka kyseinen henkilö on hoitanut raha-asiansa menneisyydessään, onko laskuja jäänyt maksamatta tai onko velkaa jäljellä. Luottotiedoista saa kuvan henkilön taloudellisesta tilanteesta. Sinä voit myös henkilökohtaisesti tarkistaa omat tietosi ilmaiseksi.

Luottorekisteristä löytyy tiedot maksamattomista veloista. Tälläisiä voi esimerkiksi olla maksamatta jäänyt pikavippi tai laina – lue lisää verkosta. Myös kaikki muut laskut tai maksamatta jääneet osamaksusopimukset ovat usein maksuhäiriön taustalla. Mikäli laskuja ei hoida eräpäivään mennessä tai sovi maksuohjelmasta velkojan kanssa, tulee tällöin merkintä luottotietorekisteriin.

haluatko saada luottotiedot ilmaiseksi tietoonTälläinen merkintä vaikeuttaa usein suhteellisen paljonkin normaalia elämistä. Nykyään on tavallista, että vuokranantaja, työnantaja, vakuutuslaitokset ja tietysti pankit ja muut lainanmyöntäjät tarkistavat, onko luottotiedoissasi häiriöitä. Esimerkiksi vaikka lainoja saisikin ilman vakuuksia, ja pikavippejä muutenkin helposti – ei se tarkoita sitä, että epäkelvoilla luottotiedoilla välttämättä lainaa voisi saada. Näin ollen kannattaa pitää tietonsa puhtaana, jottei arkielämä pahasti vaikeutuisi.

Näin saat ilmaiseksi luottotiedot

Suomen luottotietorekisteriä pitää yllä Suomen Asiakastieto Oy:n, ja sieltä löytyvät myös sinunkin luottotietosi. Suomen Asiakastiedolta on mahdollista tarkistaa luottotietonsa. Lain mukaan luottotietojen tarkastamienn on ilmaista.

Saadaksesi luottotiedot ilmaiseksi, sinun tulee lähettää kirjallisesti vapaamuotoinen pyyntö saada tietää luottotietomerkintäsi. Tällä tavalla saat selville kaikki ne tiedot, joita sinusta löytyy luottotietorekisteristä sekä myös vanhentuneet/poistuneet maksuhäiriömerkinnät jos sellaisia sattuisi olemaan.

On myös mahdollista mennä käymään Asiakastiedon omassa toimistossa/neuvonnassa paikan päällä, ja pyytää paikan päällä saada tarkistaa tietosi.

Voit tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi ainoastaan kerran vuoden aikana. Jos haluat tarkistaa useammin, silloin siitä peritään maksu. Internetissä on myös maksullinen palvelu, josta voit tarkistaa luottotietosi välittömästi. Näin ollen ilmainen tarkistus on hitaampi, joten jos asiasi on kiirellinen suosittelen käymään sivustolla omatieto.fi ja tarkistamaan tietosi sitä kautta.

Luottotiedot saa netistä ilmaiseksi nettihakemuksella.